Audiovisueel

Op deze pagina vindt u diverse foto's van de kerk Maria van Renkum en onze uitgaven.

Diverse video's

Op deze pagina vindt u diverse foto’s van de kerk Maria van Renkum en onze uitgaven.

Processie naar Maria van Renkum

Betuwsche bloesem en bloemenprocessie begin jaren 30

Bron: Polygoon Hollands Nieuws (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Stadje Bethlehem in de R.K. O.L.V. Tenhemelopneming kerk Renkum

Deze reportage werd ons aangeboden door fotografie Cuno en Gerda Wegman uit Huissen. Met dank aan Marcelita de Bruijn, die een en ander voor ons regelde in december 2019.

Drukte bij het Lourdes van boven de rivieren

In 2009 werd voor de 61e keer in Renkum de Maria- en ziekenbedevaart gehouden. Het Gelderse bedevaartsoord wordt ook wel het Lourdes van boven de rivieren genoemd. Traditiegetrouw komen gelovigen o.a. elke laatste dinsdag van de maand mei naar Renkum.

Caeciliakoor Renkum

Op deze fraaie CD vertolkt  het Ceaciliakoor van Onze Lieve Vrouw  ten Hemelopneming kerk uit Renkum bekende Marialiederen waaronder  het Ave Maria in verschillende uitvoeringen,  Salve Regina en wat nostalgische liederen als Gij komt van ver, Maria gezegende vrouwe, Daar bloeit ene lelie. De tenoren en bassen van het koor vertolken enkele gregoriaanse Marialiederen.

De Kwaliteit van de CD is van hoge  klasse en opgenomen en ge-edit door geluidstechnici van de bekende Nederlandse band Blōf.

Bedevaartsoord Renkum

Pastoor Henri ten Have zegt, dat Renkum al een bedevaartsoord is sinds 1380 en spreekt over Maria van Renkum.

Marie d’Harcourt

Marie d’Harcourt bezocht zeker vier keer Maria van Renkum, op 17 augustus 1407 zelfs in aanwezigheid van Franse hovelingen. Zij is de oudst van naam bekende pelgrim, die naar Renkum op bedevaart ging.Op deze video wordt model Roseanne Trijsburg gekleed in de Burgerzaal te Zutphen.

Het is een reconstructie van de houppelande van Maria van Gelre (voorheen Marie d’Harcourt) In het beroemde gebedenboek van Maria van Gelre uit de 15eeeuw zien we haar aldus gekleed. Het originele gebedenboek bevindt zich in Berlijn.

Marialied Renkum

Zondag 23 juni 2019 heeft het  Caeciliakoor van de bedevaartkerk te Renkum op ons verzoek het Renkumse Marialied gezongen. Het fraaie lied kunt nu hier beluisteren en bekijken.

Maria van Renkum

De geschiedenis rondom het beeld Maria van Renkum begint in 1380. In 1405 werd de kapel uit de 12e eeuw afgebroken en in een nieuw klooster een speciaal altaar voor het Mariabeeld geplaatst. Het devote beeld kwam uiteindelijk in 1928 in ons kerkgebouw terecht. Duizenden mensen bezochten het beeld en dat gebeurt tot op de dag van vandaag nog.

Meditatiepark Rosarium Marieae

Achter en naast de kerk in Renkum was een verwaarloosd park. Totdat vrijwilligers van de parochie er een rozentuin van maakten. “Dit ‘Rosarium Mariae’ betekent zowel ‘Rozentuin van Maria’ als ‘Rozenkrans van Maria’. Daarmee verwijst het naar de rozen en naar de geheimen van de rozenkrans die in het park staan uitgebeeld,” vertelt pastoor Henri ten Have in deze video.

Replica Maria van Renkum

Het originele Maria van Renkum beeld is inmiddels weer terug in onze pelgrimskerk maar omdat het beeld tijdelijk tentoongesteld werd in een museum is er een replica gemaakt. In dit filmpje is te zien hoe dit proces in zijn werk is gegaan. 

Interview over het beeld

In interview met bedevaartgangers over het Maria van Renkumbeeld. In oktober 2018 verhuisde het voor drie maanden naar het Valkhof Museum in Nijmegen voor een tentoonstelling over Maria van Gelre (1380-1428), de echtgenote van de Hertog van Gelre.