Nieuws

Lees het nieuws rondom de Stichting Maria van Renkum

Het publiek koos onze kerk als “Meest gastvrije kerk van Oost Nederland”

Van de 69 kerken uit Overijssel en Gelderland die in maart 2020 zijn aangemeld voor de Verkiezing van de Meest Gastvrije Kerk van Oost-Nederland, zijn door een vakkundige jury tien kerken genomineerd, zoals, onze kerk, officieel geheten:  Onze Lieve Vrouw Tenhemel opneming. Doel van de verkiezing is dat kerken worden geactiveerd meer activiteiten te ondernemen die de gastvrijheid moeten bevorderen. “Kerken zijn visitekaartjes en centrale ontmoetingsplaatsen in wijken, dorpen en steden. Dat mogen ze best uitstralen”, vertelde Wim den Braber van Welkom in de Kerk, de stichting die de verkiezing organiseert. “Als er meer te doen is op deze centrale plekken, verhoogt dit de levendigheid en dynamiek. Gastvrije kerken kunnen met hun religieuze en culturele schatten uit het verleden een impuls geven aan het toerisme.” 

Het publiek heeft onze kerk aangewezen als meest gastvrije kerk van Overijssel/Gelderland. Van de publieksprijs van 1000 euro hebben we 33 stoelen voor ons kerkkoor gekocht. Zie verder het promotiefilmpje, het verslag van de mystery guest etc.
Dit is het promotiefilmpje voor de Mariakerk van Renkum:
 https://www.youtube.com/watch?v=eanLQEUM3EA
 Verslag mystery guest – Katholieke Kerk Renkum
 Publieksprijs Katholieke Kerk Renkum
 Tien genomineerde kerken Verkiezing Meest Gastvrije Kerk bekend
 Zie pagina 2 van de wervingskaart.

Tijdelijk-logo-hoe-gastvrij-is-uw-kerk-red-e1575036802345 (1)

Project toeristische bewegwijzering in de gemeente Renkum

Voor de zomer van 2019 heeft de Stichting Maria van Renkum aangegeven graag te willen deelnemen aan het kortlopende project Toeristische bewegwijzering in de gemeente Renkum. Dit voorjaar worden enkele borden voor de komende vijf jaar geplaatst.

Donderdag 23 januari heeft de gemeente Renkum samen met het Toeristisch Platform Lage Veluwe en Uit®waardede eerste nieuwe toeristische borden op Kievitsdel – onthuld. Dit is het startschot voor de plaatsing van de nieuwe toeristisch-recreatieve bewegwijzering in de gemeente Renkum. De gemeente maakt zo de ambitie waar om het toeristisch aanbod van de gemeente bereikbaar en toegankelijk te maken, en de zichtbaarheid van dat aanbod te vergroten.

 03 Persbericht Toeristische bewegwijzering
 Overzichtskaart bordlocaties Maria van Renkum
 Toeristische borden Maria van Renkum 

borden

Algemeen beleidsplan Stichting Maria van Renkum

In de zomer van 2020 verscheen ons Projectplan 2020-2025. Het betreft in feite een geactualiseerd  beleidsplan, mede bedoeld op verzoek van enkele instanties en particulieren waarmee de Stichting in gesprek is. Ons projectplan/bedrijfsplan vindt u hier: M10 Project Maria van Renkum 2020-2025 Versie 28 juli 2020-gecomprimeerd 31-12-2020
Hierin is onder andere te lezen over Marie d’Harcourt. Zie hieronder

Standbeeld Marie d’Harcourt als blikvanger op het kerkplein te Renkum

Vanaf 1380 is Renkum een bedevaartsoord. De oudst bekende bedevaartgangster was Marie d’Harcourt, later Hertogin van Gelre. Zij behoorde tot het Franse Hof en kwam o.a. op 17 augustus 1407 met hovelingen uit Frankrijk bidden tot Onze Lieve Vrouw van Renkum. Er moet een standbeeld met uitleg van Marie aan de rand van het kerkplein komen. Zij staat wat ons betreft symbool voor alle pelgrims die door de eeuwen heen Maria van Renkum bezochten en nog bezoeken. De onthulling van het beeld zou t.z.t. door de ambassadeur van Frankrijk kunnen geschieden. Deze actie heeft een hoge attentiewaarde in het kader van de naamsbekendheid van Maria van Renkum ook gerelateerd aan recreatie & toerisme. We zijn inmiddels met de voorbereiding van dit project gestart.
  Marie d’Harcourt – Maria van Gelre  en zie ook onze pagina Media (video).
 Maria van Gelre of Marie d’Harcourt 1380 – na 1427 Zie pagina 2 van de wervingskaart. 
 Maria van Gelre voorheen Marie d’Harcourt 1380 tot ong. 1428

DSC_0930

Euregioraad Rijn-Waal

 

Diverse hoopvolle gesprekken zijn gevoerd. Zo zijn we in Kleve bij de Euregioraad Rijn-Waal geweest en kunnen we een aardig geldbedrag krijgen om daarmee een pelgrimsfietsroute Renkum-Kevelaer v.v. te bekostigen: fietsen over de grens van Gelderland en door het vroegere Overkwartier (Limburg en Noordrijn-Westfalen), die samen ooit het hertogdom Gelre vormden. We stellen ons voor, dat de route zodanig loopt, dat onderweg ook een aantal passende bezienswaardigheden bekeken kunnen worden. Het betreft hier een deelproject mede bedoeld om Renkum als bedevaartsoord te promoten.

Organisaties als Erfgoed Gelderland, TVAN (Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen) en de Euregio Rijn Waal geven samen met ons invulling aan een pelgrimsfietsroute Renkum-Kevelaer. De Euregio heeft ons voor dit deelproject in principe een subsidiebedrag van maximaal 25.000 euro toegezegd.